Winterse wortelsalade

Deze lauwwarme salade is ook echt winters in zijn smaak: de venkel en komijnzaadjes geven een warme, volle en kruidige smaak mee aan de aardse wortelen. De rucola en lofsoorten geven een licht bitter en de honing in de dressing een licht zoet. De frisse zuren van citroen en sinaasappel zijn duidelijk aanwezig in de salade maar de balans is evenwichtig.

Ingrediënten

  • 600 gram wortelgroenten: gele, rode en paarse wortelen, pastinaak en peterseliewortel
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel tijmblaadjes
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 theelepel honing
  • 75 gram rucola, gewassen
  • 3 stronkjes witlof, blaadjes van de stronk gepeld
  • 3 stronkjes roodlof, blaadjes van de stronk gepeld
  • 4 eetlepels olijfolie

Bereiding

  • Schil de wortelsoorten en snijd ze in gelijk grote repen. Zet een pan met water op met zout, breng aan de kook en blancheer hierin de wortelen halfgaar in ongeveer 6 tot 8 minuten.
  • Rooster het venkel en komijnzaad in een droge bakpan tot ze gaan geuren. Breng over in een vijzel en voeg de tijm toe. Stamp ze fijn en voeg twee eetlepels olijfolie toe.
  • Scheur of snijd de blaadjes witlof en roodlof en meng ze met de rucola.
  • Schep de geblancheerde wortelsoorten uit de pan en breng ze over op een ovenschaal. Meng er de kruidenolie uit de vijzel door en bestrooi met zout en peper.
  • Snijd citroen en sinaasappel doormidden en leg ze op de kop bij de wortelen. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 160 graden gedurende 15 minuten.
  • Haal de schaal uit de oven. Knijp het sap uit de citroen en sinaasappel in een kom en meng met twee eetlepels olijfolie en een flinke theelepel honing. Breng deze dressing op smaak met zout en peper.
  • Breng met de dressing de lof salade op smaak en leg deze op een grote serveerschaal.
  • Verdeel de geroosterde wortelen over de salade. Serveer met geroosterd brood.

Wijn-spijs: DeMorgenzon DMZ Western-Cape Chenin Blanc
De Chenin Blanc van De Morgenzon uit Western-Cape in Zuid Afrika heeft een geur van rijp wit fruit met een tikje kruiden als vanille en gemengde specerijen. Hij is vol en aromatisch in zijn smaak met amandel, kweepeer en frisse zuren in de afdronk. Een bijzondere, uitgesproken wijn. In de combinatie met het gerecht sluit hij uitstekend aan bij de kruiden en de dressing met honing en citrus. De combinatie is elegant en verfrissend; zowel gerecht als wijn blijven helemaal overeind en vullen elkaar mooi aan.

Bronvermelding: Gerard Reijmer (Foodteam)
  Recept downloaden

DeMorgenzon Stellenbosch DMZ Chenin Blanc 2023

Frisse, fruitige Zuid-Afrikaanse witte wijn met een kenmerkende citrustoon en licht toast in het aroma. De smaak is sappig en vol. Lekker bij salades, koude schotels en vele visgerechten, zowel gestoofd als van de grill.

15
Perswijn
2023
Perswijn: 15 punten

Limoen, grapefruit, appel, venkel. Goede zuren, zuiver, balans, lengte.
91
James Suckling
2023
JamesSuckling.com: 91 punten

A fleshy chenin blanc that has baked apples, honey, lemon curd and a touch of pie crust on the nose. It’s full-bodied and balanced by bright acidity. Lingering honey notes.
88
Parker
2023
The Wine Advocate: 88 punten

It was matured for six months on the lees, enhancing its complexity while maintaining a fresh profile, making this Chenin Blanc a delightful choice for everyday sipping.
WineLife
2023
WineLife: 4 sterren

Morgenzon brengt goud in de mond! Veel wijn voor je geld. Gul sap, veel 'grip' en een lengte om van te dromen. Groen, minty, netels. Met zalige zuren, het water in je mond gaat vanzelf stromen.
Even geduld a.u.b.